7 Aralık 2009 Pazartesi

Yedek Alma - Backup

Selam arkadaşlar. Bugün nasıl, ne türlü backup alacağımızı ve aldığımız birkaç backup'ı restore edeceğiz. Bildiğimiz gibi şirketlerin bilgilerinin uçması kadar ciddi birşey yoktur. Yani bizde ağ yöneticisiyiz. Olduda disklerimizden biri çöktü veyahut herhangi bir sorun oldu. Ortada "hönk" diye kalmamak istiyorsak, backup almalı ve bu backuplarında yedeklerini alıp hem şirketin olduğu yerde, hemde şirket dışında bazı yerlerde saklamalıyız. Sonuçta bilgilerimiz çok önemlidir. Yani bir bankanın bilgileri ne kadar önemlidir değil mi? Bu yüzden bu işleri yönetimi yapmalıyız. Şimdi bir senaryo uygulaması yapacağız.

İlk önce sanal makine programımızda bulunan sanal XP' mizi açıyoruz. O klasörün içine "Sunucu İşletim Sistemi Dökümanlarım" adlı bir klasör daha oluşturuyoruz. Bu klasörün içine ise "routeprint.bmp" adlı bir bit-eşlem dosyası ekliyoruz.Aşağıda sırasıyla işlemleri görüyoruz.




Daha sonra Windows'un backup programını çalıştırıyoruz.Bunun için "Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Yedekleme " bu yolu izleyip çalıştırabilirsiniz. Ama isterseniz daha kolay yoldan veya başkalarına artistlik yapmak amacıyla "Çalıştır'a > ntbackup" yazarakta aynı yere gelebiliriz. Her iki yolda sizi aynı yere götürecektir. Görelim.


Şimdi senaryomuza devam edelim ilk backup'ımızı birazdan alacağız. Aşağıda göreceğiniz gibi program açıldı. Burada gördüğümüz penceredeki paragraf içerisinde "Gelişmiş Mod" seneğini tıklayarak devam ediyoruz.

Devam ettikten sonra "Yedekleme" sekmesinde backup alacağımız dizini işaretliyoruz.Aşağıdan "Gözat" diyip backup dosyasının adını ve kayıt edileceği dizinin yazabiliyoruz.Sisteminizin olmadığı bir diske yerleştirelim ki, sistem çöktüğü veya sorun oldğu zaman buradan kullanabilelim.

Bunuda yaptıktan sonra "Yedeklemeyi Başlat" butonuna tıklıyoruz.Ve gelen pencerede yedeklemenin türünü seçmek için ise "Gelişmiş" butonuna tıklıyoruz. sonraki pencereki açılır kutudan "Normal" seçeneğini seçiyoruz.

Sonrasında,

Bunun zamanlamasın ayarlamak içinse "Yedekleme İşi Bilgisi" penceresinden "Zamanla" butonuna tıklıyoruz. Bunu yaptığımız bizden şifre istiyor. Oturumumuzun şifresini girip devam ediyoruz.

Gelen pencerede "Özellikler"e tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi zamanlama ayarını yapıyoruz.Her haftanın pazar günü, saat 20.00 da bir normal backup alması için gerekli zamanı ve saati yazdık.
Ve işlemi tamamladıktan sonra yedekleme penceresindeki "İş Zamanlama" sekmesini tıklayıp, yaptığımız backup'ın takvime benzer bir tablo üzerinde her pazar günü alınacağını görüyoruz.

Şimdi ise her gün saat 07.30 da sistemimizin bir değişim (incremental) backup almasını ayarlayacağız.Bu backupımız günlük alınan backup olucak. Gene olduğu gibi dizini seçip, yer ve isim belirledikten sonra, zamanlamasını ve backup türünü seçeceğiz.



Ve sonrasınsa tablomuza bakıyoruz ki, diğer işlemlerimizde burada gözüküyor.

Bu işlemleride tamamladıktan sonra artık normal ve değişen backup almayı ve bunların zaman ve tarih konfigürasyonunu yapmayı biliyosunuz. Şimdi ise fark backup almayı öğrenelim.
Yineden olduğu gibi dizini seçip, yer ve isim belirlemeyi bildiğimiz için aşağıda ona yer vermedim direk türünü ve zamanını tanımlayacağız.Görelim.

Farkı seçtik,

Zamanını seçtik ki zamanı şöyle ayarladık. Buda bir önceki işlem gibi günlük yapılcak ve akşam saat 18.00 da alınacak.
Ve tablomuza bakıyoruz. Bu işlemlerde gelmiş durumda...


Daha sonra “Çalışmalarım” klasörünün içinde “Ağ Sistemleri ve Yönlendirme Dökümanlarım” adında bir klasör ekleyiceğiz.


Şimdi ise bir backup hemen yani bir tarih belirlemeyipte anında almayı göreceğiz.Bu alacağımız backup değişen olacak. Görelim.

Yerini ve adını belirledik,

Değişen olarak ayarlıyoruz,

Ve "Yedeklemeyi Başlat" butonuna tıklayarak başlatıyoruz.

İşlem bitti,

Ve backup dosyamız belirttiğimiz dizine kaydolmuş durumda,

Şimdi ise elimizde bir yedek bulunuyor. Bunu nasıl kullanacağımızı, yani restore etceğimizi görelim.

Backup'ını aldığımız klasörü siliyoruz.

Tekrar programımızı çalıştıralım.Bu sefer ileri diyelim.

Dosya ve ayarları geri yükle diyelim.

Gelen pencerede onu seçelim...

Devam edelim ve işlem başlasın...

Ve işlem bitti, şimdi klasörümüz geri gelmiş mi diye bir bakalım.Klasörümüz geri dönmüş.

Daha sonrasında “Çalışmalarım” klasörünün içine “Network Dökümanlarım” adında bir klasör ekleyiceğiz.


Şimdi ise bir önceki işlem gibi anında backup alıcaz fakat bu alacağımız backup ise "fark" olacak. Görelim.

İşlem bitti bunu restore edeceğiz.

Geri yükleme bitti ve klasör geri döndü.

Şimdi ise bir backup daha alcağız fakat bunu 2 dakika sonra alması için ayarlıyoruz.Normal backup yaptık.

Zamanını 2 dakika sonraya ayarlıyoruz.Yani 00.34 'e.

Ve saat 00.34 'ü gösterdiğinde backup işlemi başladı.

Kayıt ettiğimiz dizine bakıyoruz...

Backup'ımız alınmış durumda. Böylece normal, fark, değişen gibi backup çeşitleri almayı ve bunları haftada bir, günlük gibi zamanlarına ve saatlerini ayarlamayı öğrendik.

Hiç yorum yok: