30 Kasım 2009 Pazartesi

SERVER 2003 ÜZERİNDE DİSK UYGULAMALARI

Bu bölümde arkadaşlar Server 2003 üzerinde değişik uygulamalar yapacağız.İlk olarak sanal serverımızı açıyor ve varolan 8 GB'lık sistem diskinden ayrı olarak, bir adet 8 GB ve altı adet 1 GB'lık diskler ekleyerek uygulamaya başlıyoruz.


Ardından Serverdan "Disk Menagement" i açıyoruz ve sistem diskimizi yani Disk 0'ı Basic diskten Dynamic disk tipine çeviriyoruz.Bunun için Disk 0'ın üzerine gelip sağ tık > Convert to Dynamic Disk seçeneğini seçiyoruz.Bu işlemden sonra 2 kez restart isteyecektir.
Restart işlemlerinin ardından şekilde görüldüğü üzere Disk 0 Dynamic Disk'e dönüştü.

Ardından Disk 1'i aktif hale getiriyoruz.


Disk aktif hale geldikten sonra Disk 1'ide Dynamic disk tipine çeviriyoruz.

Ardından mirrorlama işlemi yapacağız.Disk 0 üzerine gelip "Add Mirror" komutunu seçiyoruz.Önümüze gelen pencerede mirrorlama işleminin yapılacağı disk sorulacak, tek dynamic disk "Disk 1" olduğu için, tek seçenekte o geliyor.Disk 1'i seçerek devam ediyoruz.

Ve mirrorlama işlemi tamamlandı...

Sonrasında Disk 2'yi aktif hale getiriyoruz.Bu disk'i 800 MB ve 200 MB olarak iki parçaya ayıracağız.Diski dynamic tipe çevirip, 800 MB'lik bölümü siliyoruz.Sonra Disk 3'üde Dynamic tipe çeviriyoruz. Ardından Disk 2 deki 800 MB'lık bu bölümün üzerinde "sağ tık > New Volume > Next > Stipped Seçeneğini işaretliyip gelen pencerede Disk 3 1020 MB'lık kısmı karşıya geçirip devam ediyoruz.İşlemleri görelim.



İşlem tamamlandıktan sonraki görünüm...

Ardından Disk 4'ü aktif hale getirip üzerinde 250 MB'lık (Primary) 4 adet bölüm oluşturacağız.Göreceğimiz gibi bir bölüm daha oluşturamıyoruz, bir fiziksel disk üzerine en fazla 4 adet birincil disk oluşturulabilir.

Ardından J harfini alan 250 MB'lık alanı silip üzerine sağ tık > new volume yapıp > Extend partition seceneğini seçeceğiz.

Bu seçegeği seçtikten sonra o bölümün 250 MB'lık kısmı bu hali alacaktır...


Daha sonrasında ise bu bölümün üzerinde sağ tık > new volume dedikten sonra Logical drive seçeneğini secerek 30 MB'lık mantıksal sürücüler olusturacağız.

Gördümüz üzere 4 tane primary bölüm oluşturabiliyoduk.Fakat burada istediğimiz kadar mantıksal sürücü oluşturabiliriz, aşağıdaki gibi.

Daha sonrasında Disk 5'i aktif hale getirdikten sonra dynamic diske çeviriyoruz.Daha sonra üzerinde 800MB ve 200 MB boyutunda iki "Simple Disk" Oluşturuyoruz ve ikisininde harfleri farklı durumda.

Ardından Disk 6 ve 7 yi aktif duruma getirip Dynamic diske çeviriyoruz. Daha sonrasında Disk 6 üzerinde sağ tık yapıp > new volume > spanned volume diyoruz.Gelen pencerede tüm kullanılmayan alanlara sağ tarafa alıp tek bir disk gibi göstermeyi sağlıyacağız.

Sonrasında aynı şekilde Disk 2 ve Disk 3'teki kullanılmayan alanları spanned volume yapıyoruz.

Tüm işlemler tamamlandı, şimdi sıra Disk 0 üzerinde mirror işlemini kaldırmaya geldi. Bunuda şöyle yapacağız. Disk 0 üzerinde sağ tık > remove mirror diyerek gelen pencerede Disk 0' ı seçip "Remove Mirror" Diyoruz.

Sanal serveri kapatıp, Virtual Machine Setting'den Disk 0' ı siliyoruz.

Sistem açılıyor mu , açılmıyor mu bakıyoruz. Ben sistemimi açtığımda 2 secenek geliyor.

1. Windows (Default)
2. Windows (Default)

Alttakini seçtiğim zaman sistem açılmıyor, tekrar reset atıyor, fakat üsttekini seçersem sistem açılıyor.Görelim.



Yanlız şunuda belirteyim arkadaşlar.Ben bu işlemleri birkaç kez tekrarladım ve bazılarında 2 seçenektede sistem açılmadı.Bazılarında açıldı. Sebebi çok basitti. Mirroru kaldırırken eğer Disk 1' i şecerseniz ve Sanal makineden Disk 0'ı silerseniz doğal olarak sistem açılmayacaktır.Fakat siz mirroru kaldırırken Disk 0 üzerinden kaldırıp Disk 0 ı silerseniz aynalamanın gereği olarak Disk 1 hala sağlam durumda olacaktır.Aşağıdaki resim sistem açıldıktan sonraki Disk Menagement'tir. Gördüğünüz gibi tüm diskler bir üst sıraya yerleşmiş.Aşağıda "Missing" ise Bizim mefta olan Disk 0' ımızdı.

Hiç yorum yok: