30 Kasım 2009 Pazartesi

Access Point, SharePoint, ADSL, ADSL2+ GİBİ YARARLI BİLGİLER

Access Point Nedir?

Access point veya erişim noktası, birden fazla bilgisayarı kablosuz olarak bir birine bağlayan veya İnternet bağlantılarını sağlayan aygıt.

Kablosuz Sinyal Tekrarlayıcı Noktası da diyebileceğimiz bir cihazdır. Almış olduğu kablosuz ağ sinyalini tekrar güçlendirip yayınlayarak mesafeyi ve sinyal kalitesini artıran bir cihazdır, genelde router özelliği de buluan cihazlar kablolu bir ağı kablosuza çeviren wireless router görevini de (birini seçmek şartıyla) yapabilen cihazlardır.

Routing Bridge Repeater olmak üzere üç özelliğe sahiptir;

Routing: almış olduğu veri sinyallerini (internet gibi) kablosuz olarak RF sinyalleri ile ortama taşır Bridge: Kablosuz özelliğe sahip olmayan cihazları (Yazıcı gibi) kablosuz ağa dahil eder. Böylece ortak kullanıma yardımcı olur. Repeat: Kablosuz Vericilerden aldığı RF sinyallerini güçlendirerek Menzil arttırımına gitmek için kullanılır.

SharePoint

Sharepoint temelde şirketlerin ihtiyaç duyduğu her türlü portal özelliklerini kapsayan ve ek geliştirmelere izin veren bir sistemdir.

Peki "Portal" nedir?

"Portal: Bütün bilgi ve servislere tek ara yüzden, tek noktadan ulaşılabilen web sayfalarına portal denir. Kurumsal Portal ise şirketlere özgü elektronik ortamlarındaki tüm kaynakları bir araya getiren ve herkesin mümkün olduğunca kolay kullanmasını sağlayan iş masaüstleri diye tanımlanır. Herşeyin bir portal olarak adlandırıldığı günümüzde, gerçek bir portal ancak farklı uygulamalardaki bilgileri toplayarak tek bir ortamda kullanıcılara toplam iş bakışını verebiliyorsa 'intranet' ya da 'kurumsal portal' olarak adlandırılabilir. Portalın kurulumu kolay olmalıdır ve portal, maksimum şekilde fayda sağlamak üzere kuruluşun özel ihtiyaçlarına göre ayarlanabilmelidir."

İşte Sharepoint şirketlerin bu portal ihtiyaçlarını giderebilecek en başarılı sistemdir. Sharepoint; doküman yönetimi, yayınlama yapısı, güvenlik ve yetkilendirme, iş akışları ve formlar, arama ve iş zekası özellikleriyle şirketlerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bunun yanında Sharepoint'in en önemli özelliklerinden birisi tüm ofis uygulamaları ile birlikte entegre bir şekilde çalışmasıdır.

Sharepoint ile birlikte yapabileceklerinizin sadece bir kaçı;

1)Haberler, duyurular veya anketler oluşturabilir bunları herhangi bir kod yazmadan çalışanlarınızla paylaşabilirsiniz.

2)Custom listeler oluşturarak şirket çalışanlarınıza her türlü bilgiyi sunabilirsiniz. (Örn: Telefon Listesi, sözlük vs...)

3)Doküman yönetimi özellikleriyle yetkilendirme seviyelerine göre her türlü belgeyi saklayabilir izin seviyesine göre kullanıcılarınıza açabilirsiniz. Versiyon kontrolü sayesinde Sharepoint üzerinde belge düzenleme, belgenin herhangi bir versiyonuna geri çevirme gibi belge yönetimi ve takibi özelliklerinden yararlanarak belge üzerinde daha önceden yapılan değişiklikleri izleyebilirsiniz.

NOT: Alıntıdır. Daha ayrıntılı bilgileri için lütfen http://www.sharepointnedir.org 'u ziyaret edin.

ADSL , ADSL2 , ADSL2+ ?

ADSL2 adlı yeni bir standartla; ADSL ailesi performansını ve sunulan özellikleri daha üst seviyelere çıkarmak üzere. ADSL2 olarak adlandırılan G.992 3 ve G.992,4 standartları ITU (International Telecommunication Union = Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından onaylanmış durumda. Bu yenilik ile birlikte veri aktarım hızlan artacağı gibi kontrol özellikleri ve uyku modu gibi yeniliklerde ufukta görünüyor. Diğer can alıcı yenilik ise santrale olan uzaklıkların eskisi kadar sınırlı olmaması. Yenilikler bu kadarla da bitmiyor Bu yeni standartları takip edecek olan bir sonraki nesil gelinme ise ADSL2+ olarak adlandırılan G.992.5 standardı olacak. ADSL2+ standardının getireceği hız limiti ile birlikte şu an kullanmış olduğumuz ADSL bağlantısı hız limiti 3 katına ulaşacak.

Bilindiği gibi ADSL standardı ile elde edilebilen en yüksek indirme hızı 8 Mbit/saniye. ADSL2+ ile vaat edilen en yüksek indirme hızı ise 25 Mbit/saniye, Bu değer ADSL2 içinse 12 Mbit/saniye. Santrallere olan uzaklıklar ile ilgili gelişmeler de sevindirici.

ADSL2+ Yolda...

İlgi çekici bir diğer yenilik, ISDN hatlarında olduğu gibi ADSL2 hatlarını bir araya getirerek daha yüksek band genişliklerine çıkarılabiliyor oluşu, sınır değer olan 25 Mbit/saniye kapasitesindeki AD5L2+ hatları bir araya getirilerek bundan kat kat büyük band genişlikleri elde edilebilir. Bir örnek vermek gerekirse 6 adet ADSL2+ hattı bir araya gelerek 150 Mbit/saniyelik bir bağlantı elde edilebilecek.

ADSL2'nın odaklandığı temalardan birisi internet üzerinden yüksek kalitede ve eşzamanlı görüntü izleme imkanı, HDTV gibi yüksek kaliteli yayınlar internet üzerinden rahatlıkla aktarılır hale gelecek.

Not : Alıntıdır. http://www.telekomadsl.com/Default.aspx?pageID=59

ADSL Protokolleri (PPPoA, PPPoE, VPI, VCI) ?

Ülkemizde kullanılan farklı ADSL protokolleri mevcut, bunlar; PPPoA - VCmux/Null (Point-to-Point Protocol over ATM), PPPoA - LLC (Point-to-Point Protocol over ATM - Logical Link Control) ve PPPoE - LLC (Point-to-Point Protocol over Ethernet - Logical Link Control). Her iki protokol de hız açısından benzer özellikler taşıyor. PPPoA ile PPPoE arasındaki en önemli fark; PPPoA'da yapılan işin büyük kısmının donanım tarafından yapılması. Bu da ISS'nin maliyetlerini yükselmesi anlamına geliyor. PPPoE, PPPoA'ya nazaran donanımdan daha az yararlanıyor ve ISS'ye maliyetin yanında başka avantajlar da sağlıyor. Kısaca, ADSL abonelerinin bu konuda kafa yormalarına pek gerek yok, çünkü kullanıcılar modemlerini sistemlerine tanıtma şekilleri dışında bir fark hissetmiyorlar. Yeri gelmişken belirtelim, Oluşum Bilgisayar'ın Internet sitesinde yeralan bilgiye göre, 20 Kasım itibariyle abone olan kullanıcıların tamamı PPPoE - LLC protokolünü kullanarak bağlantı kuracaklar.

ADSL bağlantısında, iletişim protokolü ile birlikte adı geçen iki şey daha var; VPI (Virtual Path Identifier) ve VCI (Virtual Channel Identifier) değerleri. İki cihaz arasında kurulan her tek bağlantıya VC (Virtual Channel), bu bağlantıların oluşturduğu her bir gruba da VP (Virtual Path) adı veriliyor. VPI ve VCI değerleri bu bağlantı ve grupları tanımlamada kullanılıyor. VP oluşturmanın mantığı ise şu; aynı yönde kurulan tekli bağlantıları (VC) bir araya getirmek. Bu yolla, çok sayıda tekli bağlantı kullanmak yerine az sayıda grup kullanılarak kontrol mekanizmalarına binen yük azaltılıyor. VPI ve VCI numaraları, bu bağlantı ve grupları tanımlıyor ve her ISS bu değerleri, kurduğu altyapıya göre değiştirebiliyor. Ülkemizde kurulu ADSL altyapısında VPI değeri 8, VCI değeri ise 35.

Not : Alıntıdır. http://www.webhatti.com/network-ve-internet/5356-adsl-nedir-ozel-ayarlar.html

Zombi Bilgisayar

Zombi Kelime manası olarak Yaşayan ölü diyebiliriz. Yani öldüktek sonra tekrar canlanmak fakat bu canlanma gerek Amerikan gereksede diğer ülkelerin sinemalarına korkutucu bir şekilde yansıtılmıştır. Ölen kişi belirli belirsiz bir neden ile doğal yada doğal olmayan bir neden ile değişime uğramakta sonrada dirilerek etrafa zarar veren beyinsizler olarak da geçebilir yani kontrolsüz diyebiliriz. İşte bizim sorunumuzda buradan kaynaklanıyor. Kontrolsüz PC yada kontrolünü yitirmiş oladuğumuz PC'lere veya dahada açarsan kendi kontrolümüzden çıkmış başka şahıs yada şahıslar tarafından kontrolü ele alınmış sadece Zarar vermek amacıyla yada Saldırmak amacıyla sahibine hizmet eden PC'lere biz internet üzerinden Zombi PC diyebiliriz.
Not : Alıntıdır. Ayrıntılı bilgi için buradan bilginin kaynağına ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: